gata skylos

Φροντίδα Υπερήλικων Ζώων

Τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, περνάνε από διαφορετικές ηλικιακές φάσεις, η διάρκεια ζωής τους είναι όμως διαφορετική, ανάλογα με την φυλή και το μέγεθος του.
Τα μεγαλόσωμα σκυλιά θεωρούνται ''γέροι'' μετά την ηλικία των 7-9 ετών, ενώ οι πιο μικροσκοπικές ράτσες μπορούν να φτάσουν μέχρι και στα 15 έτη.

Οι υπερήλικοι σκύλοι χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα και προσοχή από την μεριά των ιδιοκτητών τους. Θυμηθείτε ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά από αυτά που έκανε στα νιάτα του. Μπορεί να δυσκολεύεται να περπατήσει, να μην βλέπει τόσο καλά, να μην μπορεί να ανεβαίνει τις σκάλες η να κατεβαίνει από το αυτοκίνητο. Όσο ο σκύλος μεγαλώνει, γίνεται πιο δυσκίνητος.

Κάντε μικρές αλλαγές στο χώρο του που θα τον βοηθήσουν να είναι ασφαλής και να κουράζεται λιγότερο (το κρεβατάκι του χαμηλά στο πάτωμα, χαλιά για να μην γλιστράει). Τα ξύλινα πατώματα ή τα πλακάκια δυσκολεύουν σημαντικά τα γέρικα σκυλιά που έχουν προβλήματα δυσκαμψίας στις αρθρώσεις και μεγάλο σωματικό βάρος.

skylos hper
Τι να προσέχετε:

Πρηξίματα και όγκοι. Ελέγξτε συχνά αν εμφανίστηκαν πρηξίματα η όγκοι Παρατηρείστε σε ήδη υπάρχουσες μάζες αν έχει γίνει αλλαγή μεγέθους και ενημερώσετε άμεσως τον κτηνίατρο.

Σωματικό βάρος. Λόγω μειωμένης κινητικής δραστηριότητας, το αυξημένο βάρος επιβαρύνει επιπλέον το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό τους σύστημα. Θα πρέπει να προσέχετε την ποσότητα και την ποιότητα της διατροφής του.

Παθήσεις του κινητικού συστήματος. Οι υπερήλικοι σκύλοι έχουν κινητικά προβλήματα, που προκαλούν πόνο στη σπονδυλική στήλη, το ισχίο ή οστεοαρθρίτιδα σε διάφορες αρθρώσεις, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Συχνά οι υπερήλικοι σκύλοι έχουν γαστρεντερικές διαταραχές ή κινητικά προβλήματα, που προκαλούν πόνο στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο και οδηγούν πολλές φορές σε δυσκοιλιότητα. Φροντίστε να έχουν πάντα πρόσβαση σε φρέσκο νερό και η τροφή τους να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Πολύ μεγάλη προσοχή και τακτικός έλεγχος των δοντιών για πλάκα, ουλίτιδα και τερηδόνα.
Διατηρήστε το περιβάλλον σταθερό. Οι συχνές αλλαγές στο περιβάλλον που ζει ένας υπερήλικος σκύλος ( όπως ταξίδια, ο ερχομός ενός άλλου ζώου) του προκαλούν ανησυχία και τον κουράζουν.

Άσκηση. Η καθημερινή άσκηση, σε ήπια μορφή όπως μια χαλαρή βόλτα σε μέρη που είναι γνωστά στο σκύλο σας, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τις παθήσεις των αρθρώσεων.

Προληπτικές εξετάσεις. Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί μια πάθηση, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα ανακούφισης και θεραπείας της. Καλό είναι ο σκύλος σας να κάνει εξετάσεις κάθε 6 μήνες. Η σωστή κτηνιατρική φροντίδα (εμβολιασμοί, παρασιτολογικός έλεγχος, εργαστηριακές εξετάσεις) μπορεί να συμβάλει στην εξασφάλιση της ευζωία του σκύλου κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων του.


Παρατηρείτε κάθε αλλαγή. Τα υπερήλικα σκυλιά έχουν προβλεπόμενη συμπεριφορά. Η μείωση της όρασης και της ακοής καθώς και ο πόνος κάνουν το σκύλο πιο νευρικό. Τρομάζει πιο εύκολα και μπορεί να εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά, ακόμη και προς γνωστά πρόσωπα, καθώς νιώθει πιο ευάλωτος.

Η γάτα θεωρείται ηλικιωμένη μετά την ηλικία των 10-12 ετών.

Από την φύση τους οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητα ζώα. Μπορεί να φαίνονται υγιείς άλλα να μην είναι. Όταν φτάνουν σε μεγαλύτερη ηλικία η συμπεριφορά τους αλλάζει.

Αν παρατηρείτε ότι κρύβεται ή εξαφανίζεται για αρκετή ώρα, παρακολουθείτε αν εμφανίζονται και άλλα σημάδια ανησυχίας, όπως:

Αυξημένη, μειωμένη ή εκλεκτική όρεξη
Πίνει υπερβολικά πολύ νερό
Έχει διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Νιαουρίζει συνεχώς

Ο ευαίσθητος οργανισμός της υπερήλικης γάτας είναι πιο ευάλωτος σε λοιμώδη νοσήματα. Γι'αυτο το λόγο το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ο παρασιτολογικός έλεγχος και οι προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις πρέπει να συνεχιστούν και σε αυτήν την ηλικία.

Μεγάλη σημασία έχει να διαλέξτε την σωστή τροφή, κατάληλλη για γάτες μεγάλης ηλικίας πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά αλλά φτωχότεροι σε λιπαρά. Το αυξημένο βάρος είναι αρνητικό παράγοντας στην διατήρησης καλής υγείας, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Πιθανά νοσήματα των υπερήλικων ζώων:

Δερματικές παθήσεις
Αρθρίτιδα
Κώφωση και διαταραχές της όραση
Ενδοκρινοπάθειες (Σακχαρώδης διαβήτης, Υποθυρεοειδισμός, Νόσος του Cushing)
Καρκίνος σε διάφορα όργανα
Νεφρική ανεπάρκεια
Διαταραχες της συμπεριφορας (Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας - ΣΓΔ)