Pregnancy

Εγκυμοσύνη σκύλου και γάτας

H εγκυμοσύνης της γάτας διαρκεί περίπου 65 ημέρες (από 52 έως 74) και γίνεται αντιληπτή μετά τον πρώτο μήνα, όταν αρχίζει να φαίνεται η φουσκωμένη κοιλιά της.

Ο κτηνίατρος μπορεί να το επιβεβαιώσει με υπερηχογράφημα μετά την 23η ημέρα ή με ψηλάφηση της κοιλιάς από την 30η ημέρα.

Φροντίστε από νωρίς να φτιάξτε μια φωλιά, στρωμένη με μαλακά υφάσματα, που να μπορεί η γατούλα σας να νιώθει ασφαλής και να φέρνει στον κόσμο τα γατάκια της.

Από την 3η εβδομάδα της εγκυμοσύνης θα παρατηρήσετε ότι το σωματάκι της αλλάζει, οι θηλές της είναι ερεθισμένες, φουσκώνει η κοιλιά της και αυξάνεται το βάρος της, είναι ανήσυχη, αναπνέει πιο γρήγορα και μπορεί να κάνει συχνά εμετό.

Μια γάτα γεννάει κατά μέσο όρο 4-7 γατάκια, ο τοκετός διαρκεί 2-8 ώρες, και τα νεογέννητα έρχονται στον κόσμο με διαφορά κατά μέσο όρο 30 λεπτών μεταξύ τους. Στο τέλος της γέννας, αποβάλλονται ο πλακούντας και οι μεμβράνες. Ακολουθώντας το φυσικό της ένστικτο, η γάτα κόβει με τα δόντια της το ομφάλιο λώρο, σκίζει την μεμβράνη με την οποία είναι τυλιγμένα και απελευθερώνει τα μικρά. Τα καθαρίζει, γλείφοντάς τα, για να απομακρύνει τις βλέννες και την μεμβράνη.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια μικρή αιμορραγία μετά την γέννα.
Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρο, όπως αν οι ωδίνες διαρκούν πάνω από 2 ώρες χωρίς να έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα μικρά, αν δεν σπρώχνει πια η γάτα σας, παρότι η κοιλιά της είναι ακόμη φουσκωμένη και αν η αιμορραγία διαρκεί περισσότερο και η γατούλα σας δεν μπορεί να συνέλθει. Παρατηρήστε αν μετά το τοκετό η γάτα σας δεν ενδιαφέρεται για τα γατάκια της, αν έχει πυρετό, αν δεν έχει όρεξη, αν είναι ανήσυχη και ζαλισμένη, μπορεί να χρειαστεί και πάλι να επέμβει ο κτηνίατρος και να σας προτείνει κάποια αγωγή.

Αφού έχουν γεννηθεί, θα πρέπει τα γατάκια να πιουν το πρωτόγαλα. Μόνο αν κάποιο γατάκι δεν τα καταφέρνει , βοηθήστε το να βρει μια θηλή.

Αποφεύγετε να πιάνετε τα νεογέννητα αν δεν είναι μεγάλη ανάγκη, και μην αφήνετε τα παιδιά σας να τα αγγίζουν, παρά μόνο μετά από αρκετές μέρες. Πιάνοντάς τα, καλύπτουμε τη μυρωδιά της μητέρας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος η γάτα να μην μπορεί να αναγνωρίζει τα νεογέννητά της και να τα σκοτώσει. Επίσης, αν κάποια γατάκια γεννιούνται με ανωμαλίες που οι άνθρωποι δε μπορούν να εντοπίσουν, η μαμά γάτα αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να μην αναπτυχθούν σωστά και ενστικτωδώς τα σκοτώνει. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να προστατεύει τα υπόλοιπα μωρά της από οτιδήποτε θεωρεί ξένο η επικίνδυνο.

Όσο είναι μικρά, τα γατάκια ακολουθούν το ένα το άλλο, παίζουν μαζί και είναι συνεχώς κοντά στη μητέρα τους που τα καθησυχάζει και τα ηρεμεί.

Φάσεις ανάπτυξης:
2η-3η εβδομάδα της ανάπτυξης το γατάκι ανοίγει τα ματάκια του και σέρνεται.

3η-4η εβδομάδα το γατάκι αρχίζει να περπατάει και απογαλακτίζεται.
4η-5η εβδομάδα το γατάκι αρχίζει να τρέχει, να πλένεται και να παίζει.
6η-11η εβδομάδα το γατάκι αρχίζει να κυνηγά μόνο του και να απομακρύνεται από την οικογένειά του.
12η-18η εβδομάδα το γατάκι αλλάζει χρώμα ματιών και αρχίζουν να βγαίνουν τα μόνιμα δόντια του που θα ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους από τον 6ο-8ο μήνα.

 Dog pregnancy

Η εγκυμοσύνη στους σκύλους διαρκεί κατά μέσο όρο 63 ημέρες (από 57 έως 72ημέρες) και μπορούμε να την διαγνώσουμε με ένα απλό τεστ αίματος από την 25η ημέρα ή με υπέρηχο την 28-30η ημέρα.
Καλά είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να γίνεται τακτικός προληπτικός έλεγχος από τον κτηνίατρό σας. Αν το θεωρεί απαραίτητο μπορεί να σας συστήσει να του δώσετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή εξειδικευμένη τροφή.

Ανάλογα με την πρόοδο της εγκυμοσύνης, αλλάζει η διάθεση και η συμπεριφορά του σκύλου σας.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι αδιάθετη ειδικά τα πρωινά.
- Μετά την 4η εβδομάδα, που τα έμβρυα έχουν εμφυτευτεί στη μήτρα αρχίζουν να μεγαλώνουν οι θηλές της και η μητέρα κουράζεται πιο εύκολα.
- Μετά την 5η εβδομάδα, που τα έμβρυα έχουν πάρει τη μορφή σκύλων και μπορεί πλέον να προσδιοριστεί το φύλο, το βάρος της μάνας αυξάνεται, είναι πιο ευαίσθητη και φιλική.
- Μετά την 6η εβδομάδα οι θηλές της σκουραίνουν και διογκώνονται.

Είναι η κατάλληλη ώρα να ετοιμάσουμε το χώρο που θα γεννήσει και θα μεγαλώσει τα κουταβάκια της. Πρέπει να είναι καθαρός και ζεστός. Θα χρειαστεί να περάσει αρκετό χρόνο εκεί για να το νιώθει αργότερα οικείο και ασφαλή.

- Μετά την 7η εβδομάδα η μάνα αρχίζει να χάνει τρίχωμα από την κοιλιά. Μερικές φορές, σε κάποιες φυλές σκύλων θα πρέπει να την κουρεύουμε γύρω από την κοιλιά. Επειδή το βάρος της έχει αυξηθεί αρκετά θα πρέπει να ξεκουράζεται συχνά και να μην ανεβοκατεβαίνει σκάλες.
- Μετά την 8η εβδομάδα μπορείτε να περιμένετε τη γέννα. Η όρεξη της μητέρα μειώνεται, αρχίζει να λαχανιάζει και να είναι ανήσυχη.

Είναι η ώρα να την ετοιμάζετε για τον τοκετό!

Μπάνιο, καθάρισμα δοντιών και κόψιμο νυχιών.

Κατά την διαδικασία του τοκετού παρακολουθείτε διακριτικά και να είστε έτοιμοι να επέμβετε εάν χρειαστεί. Ενημερώστε έγκαιρα τον κτηνίατρο σας για να μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στις τελευταίες 3 εβδομάδες η σκύλα σας χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα τροφής που αυξάνεται κατά 15% την εβδομάδα. Στην περίοδο της γαλουχίας οι ανάγκες τις μητέρας είναι περίπου 4πλάσιες από το κανονικό.

Το γάλα της σκύλας παρέχει αντισώματα και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.Η περίοδος της γαλουχίας είναι το πιο απαιτητικό στάδιο της ζωής του σκύλου. Η ποσότητα της τροφής τους εξαρτάται από το μέγεθος και την ηλικία της μητέρας. Όταν τα κουτάβια είναι περίπου 4 εβδομάδων οι ανάγκες τις μητέρας είναι 4πλάσιες από το κανονικό. Χρειάζεται νόστιμη, ισορροπημένη και ποιοτική τροφή υψηλή περιεκτικότητας σε λιπαρά, ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και φώσφορο, καθώς και άφθονο νερό γιατί λόγω της παραγωγής γάλακτος,η απώλεια υγρών είναι μεγαλύτερη. Η διατροφή βέβαια ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή, το βάρος, το μέγεθος, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας κάθε σκύλου.
Τις τελευταίες ημέρες πριν τον τοκετό θα πρέπει να την ταΐζετε σε μικρές και αρκετές μερίδες, επειδή δεν υπάρχει στην κοιλιά της πολύ διαθέσιμο χώρο.

Μετά τον πλήρη απογαλακτισμό των μικρών, πρέπει να ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και άσκηση, ώστε να ξαναβρεί τη φόρμα της!!!

Το γάλα της σκύλας παρέχει αντισώματα και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να δυναμώνουν τα νεογέννητα και να είναι υγειή. Τουλάχιστον για τις πρώτες 3 εβδομάδες τα κουταβάκια πρέπει να θηλάζουν. Σε περίπτωση που κάποιο από αυτά δεν τα καταφέρνει, θα πρέπει να το βοηθήσετε εσείς χρησιμοποιώντας ένα μπιμπερό με υποκατάστατο μητρικού γάλακτος. Με χέρια καθαρά, χαϊδέψτε πρώτα τη μαμά σκύλα για να πάρετε την μυρωδιά της και μετά με προσοχή ταΐζετε το κουταβάκι ανά 2-3 ώρες.

Απογαλακτισμός
Μετά την 4η εβδομάδα τα κουταβάκια πρέπει να αρχίζουν σταδιακά να δοκιμάζουν και διαφορετική τροφή. Αρχικά σε μορφή χυλού 3-5 φορές την ημέρα, αρκετά νερουλά. Σταδιακά, αυξάνουμε την ποσότητα της τροφής για να καταλήξουμε στα 3 γεύματα ημερησίως.

Πολύ σημαντικό!

Η αποπαρασίτωση ξεκινά με εξειδικευμένα προϊόντα για τα κουτάβια μετά τις πρώτες 20 ημέρες.
Τα πρώτα εμβόλια γίνονται στην ηλικία των 40-60 ημερών.

Από την ώρα του ζευγαρώματος και μέχρι που τα γατάκια η τα κουταβάκια θα απογαλακτιστούν απαγορεύεται να δίνουμε στο κατοικίδιο μας οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς εντολή γιατρού.