Dogs cats

Στειρώσεις

Η επέμβαση είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη.

Όταν ένα αρσενικό ζώο στειρώνεται, αφαιρούνται και οι δύο όρχεις που αποτελούν την κύρια πηγή της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να πέφτει το επίπεδο και η δράση της.

Στην στείρωση του θηλυκού αφαιρούνται οι δύο ωοθήκες καθώς τα κέρατα της μήτρας και το σώμα της μήτρας και έτσι δεν θα υπάρχει οίστρος (περίοδος) και το ζώο απαλλάσσεται από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Για τις αρσενικές και θηλυκές γάτες η κατάλληλη ηλικία για τη στείρωση είναι μεταξύ 5 με 6 μηνών καθώς μετά από αυτή την ηλικία ωριμάζουν σεξουαλικά, ζευγαρώνουν και μπορούν να αναπαραχθούν.
Τα θηλυκά σκυλιά μπορούν να στειρωθούν πριν τον πρώτο τους οίστρο (περίπου σε ηλικία 6 μηνών). Σε κάποιες μεγαλόσωμες φυλές συστήνεται η στείρωση να γίνεται μετά τον πρώτο οίστρο.

Στις περισσότερες φυλές οι αρσενικοί σκύλοι είναι καλό να στειρωθούν στην ηλικία των 6 με 7 μηνών. Οι σκύλοι μεγαλόσωμων φυλών καλό είναι να στειρώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με τους σκύλους μικρόσωμων φυλών.

Στα γόνιμα ζώα που δεν ζευγαρώνουν η δράση των ορμονών οδηγεί σε αρνητική συμπεριφορά λόγου συσσωρευμένων ανικανοποίητων οίστρων. Όταν έρχεται ο καιρός του ζευγαρώματος τα αρσενικά και τα θηλυκά σκυλιά έχουν μια έντονη τάσης φυγής, οι αρσενικοί γάτοι 'ραντίζουν' για να οριοθετήσουν το χώρο τους (κάτι που προκαλεί εξαιρετικά δυσάρεστη μυρωδιά που δύσκολα αφαιρείται) και γενικά τα ζώα εκδηλώνουν νευρικότητα και επιθετικότητα.

Τα θηλυκά σκυλιά όταν είναι σε οίστρο είναι ιδιαίτερα ανήσυχα, έχουν αιμορραγικό έκκριμα για περίπου 2-3 εβδομάδες και προσελκύουν αρκετά αρσενικά σκυλιά στο χώρο τους.
Οι θηλυκές γάτες εάν δεν έχουν στειρωθεί ή ζευγαρώσει, έχουν επαναλαμβανόμενους οίστρους. Αυτό είναι εξουθενωτικό για τα μικρά ζωάκια και συνήθως προσελκύει αρκετούς αδέσποτους αρσενικούς στο χώρο τους.

Οι αρσενικοί σκύλοι μπορούν να κάνουν τα πάντα στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν και να κυνηγήσουν θηλυκές σε οίστρο (σκαρφαλώνουν φράκτες, σκάβουν, χάνονται για μέρες, προσπαθούν να το σκάνε από το σπίτι με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν).

Τα θηλυκά ζώα που δεν έχουν στειρωθεί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρουν αργότερα από διάφορες παθήσεις που αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορεί να αποβούν μοιραία, όπως:

-Ψευδοκύηση
-Πυομήτρα
-Καρκίνο του μαστού (Όσο πιο πολλοί οι οίστροι και οι γέννες,τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης του νοσήματος.)
-Καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών.

Οι γάτοι κινδυνεύουν και από :
-FIV το αντίστοιχο AIDS (είναι κολλητική μόνο από γάτα σε γάτα και μπορεί να μεταδοθεί όταν οι γάτες τσακώνονται και δαγκώνονται)
-Λευχαιμία (ιογενής μορφής)

Στα αρσενικά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των όρχεων αν δε στειρωθούν.

Μετά την στείρωση, το ζωάκι σας θα είναι πιο ήρεμο, και δεν θα νιώθει την ανάγκη να περιπλανιέται σε αναζήτηση για ταίρι . Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα κατοικίδια παχαίνουν μετά τη στείρωση. Αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά δεν οφείλετε στην εν λόγου επέμβαση, άλλα στις αυξημένες ποσότητες τροφής και την μειωμένη κινητική δραστηριότητα.


Η στείρωση επιβραδύνει το μεταβολισμό, έτσι το κατοικίδιο σας θα χρειαστεί λιγότερη τροφή από πριν.

Η άσκηση, οι βόλτες και το παιχνίδι, όπως και στους ανθρώπους είναι το καλύτερο φάρμακο έναντι στην παχυσαρκία.